Plusshus – ikke bare næringsbygg?

På dagens studietur til plusshuset på Kjørbo for stortingsrepresentantene fra både kommunal og miljøkomiteen spurte Høyres Trond Helland et meget relevant spørsmål; «Kan plusshus bygges som boliger?»

Powerhouse er i gang med byggingen av den verdenshistoriske rehabiliteringen til plusshus på et kontorbygg på Kjørbo i Bærum . I dag var det innledninger ute på tomta fra Entra, Hydro, Zero, Asplan Viak, Skanska og Snøhetta. Etter innledningene var det en åpen runde der politikerne kunne stille spørsmål og kommentere Powerhouse initiativet.

De fleste av spørsmålene ble godt besvart, men med tanke på dagens boligdebatt der behovet for å møte befolkningsveksten står sentralt, mener jeg vi skulle snakket enda mer rundt temaet Trond Helland adresserte.

Skanska er på Skapnes i Arendal i gang med byggingen av et boligområde på 43 boliger, der samtlige bygg blir nullenergiboliger. For å si det med Skanska-ekspert Marit Thyholts ord; «På Skarpnes er det jammen ikke mye som skal til før energiregnskapet hadde gått i pluss». Det er ekstremt energigjerrige bygg med fornybare energikilder.

For å si det så klart som mulig: løsningene som gjør at vi kan bygge plusshus på Kjørbo kan brukes til å bygge boliger som er plusshus.

Vi har allerede enkelte eksempler på energipositive eneboliger der enkeltpersoner har gått foran, blant annet i Lørenskog og på Asker. Hadde ENOVA fått på plass en investeringsstøtte på 40 % på solceller ville prosjektene vært lønnsomme.

I Tyskland ser vi eneboliger som er ladestasjon for både seg selv og naboene, og i samme land har de flere prosjekter der de har gjort blokker og høyhus energipositive.

Vi trenger mer fornybar energi, vi må løse utfordringen med bygningers energiforbruk, og vi står ovenfor en alvorlig klimakrise. Bygg er en viktig nøkkel, og det å gjøre bygg til produsenter av fornybar energi snur et problem til en viktig del av løsningen på problemet.

Nå håper jeg stortingspolitikerne tar ballen videre. De vedtok i Byggmeldingen i desember i fjor å legge til rette for bygg som produserer fornybar energi. Håper dagens tur til plusshuset på Kjørbo gjør at de fortsetter og følge opp det vedtaket

Om ida