ZERO på European CSR Awards 2013

Idag tar vi i ZERO på oss vikinghjelm og sånne store skjold over brystet, og tar en tur ned til operaen! (Neida. JODA!! OK, neida, vi har på oss business casual, altså.) Der går European CSR Awards 2013 av stabelen idag, og ZERO er nominert sammen med Coca Cola for vårt samarbeid om å innføre en helt ny type plast i flaskene til Coca Cola.

Det høres jo litt science fiction ut, men om du har kost deg med en flaske Coca Cola den siste tiden, så har du vært i nærkontakt med et produkt som er et viktig skritt på veien mot en av de virkelig store klimaløsningene: Planteplast.

Klar for litt tallmateriale? OK, bra, for her er nemlig noen tall om plast:

Hvert år fremstilles det 300 millioner tonn plast i verden. Plasten fremstilles av olje, og produksjonen av plast slipper ut over 1.1 milliarder tonn CO2 hvert år – tilsvarende 20 ganger Norges samlede utslipp, eller all utslipp fra internasjonal flytransport. Plastproduksjon står for syv prosent av verdens petroleumsforbruk. Vi som er så heldige å bo i Vest-Europa bruker i snitt omtrent 100 kg plast hvert eneste år – aller mest til emballasje, men også til alle mulige andre ting. Stolen du sitter på, PCen eller nettdingsen du leser dette blogginnlegget på, klærne du har på deg, vuvuzelaen du plager omgivelsene dine med – plast er absolutt overalt, og det er nesten umulig å tenke seg hvordan man skal kunne leve uten.

Men nå er det altså mulig å fremstille plast fra plantemateriale. Og det er blitt tatt i bruk i stor skala av Coca Cola, på alle deres flasker i Norge. Ikke bare er det kult i seg selv – det inspirerer også andre store emballasjeprodusenter til å gjøre det samme. Coca Cola samarbeider med flere andre store industriselskaper om å få inn planteplast også i andre produkter. Da begynner det å lukte fugl, som det heter, og da begynner man å kunne se hvordan et fornybart samfunn ikke nødvendigvis er et kvalitativt dårligere samfunn: Også i det fornybare samfunnet kan man drikke brus!

Om noen timer står vi på scenen og presenterer samarbeidsprosjektet vårt. Send oss en varm tanke, så håper vi at mange nye produkter blir laget av fornybare planter, og ikke av fossil olje.

Om Thor-Arne