Rekordsommer for solkraft

Mens sola skinner og man aller helst vil bade, strømmer det samtidig inn med gode solnyheter fra hele verden. I Tyskland settes det nesten ny verdensrekord hver dag i hvor mye solstrøm det er mulig å produsere. Fra SørTyskland melder kraftselskapet EnBW at de nå vil legge ned flere fossile kraftverk fordi konkurreres ut av fornybar energi. Tidlig i juli produserte tyske solceller like mye strøm midt på dagen som vi nordmenn brukte når vi satte forbruksrekord i januar 2010, hele 24 000 000 kW ! Nå midt på sommeren bruker vi ikke like mye strøm her hjemme, så solcellene i Tyskland produserer nå på dagtid mer strøm enn vi rekker å bruke i Norge.

Photo: http://www.flickr.com/photos/kretyen/

Rett over kanalen er også ting i bevegelse. Lenge har ca. 2000 britiske familier kjøpt seg solcellepaneler på huset sitt hver eneste uke. Men i juni steg tallet til 6000 nye solcellehjem i uka, eller 30 MW (10-20 småkraftverk). Er det godt vær som har lokket fram britene, eller har de rett og slett fått igjen på skatten?

Lenger over Atlanterhavet har USA blitt medlem i 10 000 MW–solcelle-klubben, sammen med Kina, Italia og Tyskland. I likhet med alle land som satser på sol er veksten enorm, mengden solceller som har blitt installert har doblet seg hvert år de siste tre årene. Antagelig klarer de det i år også, og ender på borti 15 000 MW ved årets utgang.

Kina har tatt over produksjonen av solceller, men følger nå etter med bruke sitt eget hjemmemarked. Inntil i fjor satset kineserne mest på solfangere til varmtvann, hvor de er verdensledende. De har satt seg store mål for solceller også, og det blir spennende å se hvor lenge det går før de tar over andreplassen fra Italia som verdens nest største solcellebruker. Kanskje skjer det alt før jul.

Det spørs nok om 10 000 MW klubben blir eksklusiv veldig lenge. Japan har enorme problemer etter at de har stengt all atomkraften etter Fukushima, og sol er en av løsningene. De ligger rett bak USA, men det kan godt hende at de går forbi i løpet av året, og er i ferd med å passere 10 000 MW punktet i disse dager. Lengre bak vaker andre store land, Frankrike og Storbritannina har om lag 4 0000 MW hver. Mest imponerende er likevel lille Hellas, selv om landet  er konkurs investerer folket i solceller, de har nå har over 2 000 MW solstrøm. Dermed har de økt solcelleandelen i kraftsystemet sitt fra ingenting til 6 prosent i praksis på to år.

Litt solceller er ikke nok til å få ned de globale utslippene av CO2 til nesten null. Men få teknologier har så raskt vekstpotensial , og så store muligheter til raskt å fase ut fossil og forurensende strømproduksjon. Dessuten er en stor del av veksten drevet av vanlige folk som kjøper solceller til sitt eget hus. Dermed demokratiserer vi energisystemet!

Om einar w