Mongstad-prosjektet var godt tenkt, men elendig gjennomført.

ZEROs leder Marius Holm reagerer sterkt på nedleggingen av Mongstad, som ble offentliggjort idag:

– Det er ikke månelanding som er umulig, det er mannskapet som var for dårlig. Det ansvaret hviler på den rødgrønne regjeringen, som har hatt for liten gjennomføringskraft. Da er det synd at man ikke prøver å rette opp feilene, men i stedet legge inn årene, sier Holm.

En skrinlegging av Mongstad-prosjektet betyr fortsatt høye norske utslipp. ZERO mener regjeringen nå må finne andre løsninger for å kutte utslippene fra Norges største forurensningskilde.

– Karbonfangst (CCS) er en svært viktig klimaløsning, og det er ikke karbonfangst i seg selv som har vært umulig, det var avtalen mellom staten og Statoil, incentivene og organiseringen av prosjektet som har vært så dårlig at prosjektet nå har blitt skrinlagt. Her står rett og slett dårlig prosjektstyring i veien for en god klimaløsning, sier Holm.

– Dette øker presset på Erna Solberg. Hun kan ikke lenger slå seg til ro med å «rydde opp» ved å avvikle en månelanding på vei mot krasjlanding. Nå må hun ta verktøykassen fatt, og snekre en konkret strategi for Norges rolle i karbonfangst, basert på det som er oppnådd på testsenteret ved Mongstad, TCM, sier Holm.

– Den nye regjeringen får nå en mulighet til å gjennomføre en ambisiøs satsning på CCS, hvor vi har lært av gamle feil, slik at vi sikrer at prosjektet faktisk lander, sier Holm.

– For å finne et nytt prosjekt, bør Erna vurdere CCS innenfor fastlandsindustrien, f.eks. ved sementindustri, og også vurdere hvilken rolle Nordsjøen kan spille som et lager for CO2 fra hele Europa, avslutter Holm.

Tags:

Om Thor-Arne