Stadig flere avslag fra NVE

Av en eller annen grunn får NVE det alltid fryktelig travelt i dagene før jul, de liker tydeligvis å gjøre endelig vedtak i konsesjonssakene mot slutten av desember.

Innføringen av de grønne sertifikatene fører til at mange vil bygge ut, og det er derfor en lang kø av både vind og vannkraftprosjekter. Vi forstår ikke helt at det er avgjørende at konsesjonsvedtaket kommer 22. desember og ikke i januar året etter. Men det ser jo bedre ut på årets rapportering da

Når vi telte opp den12. desember hadde hele 77 vannkraftverk fått konsesjon i år, og siden da har det kommet til ihvertfall syv nye. Men nesten mer interessant er det at NVE i samme periode har avslått over 50 kraftverk, (de kom 11 nye siden 12. desember). Det er fler enn i fjor, og NVE har fortsatt et par dager på seg i romjulen til å få ut noen vedtak til.

Sertifikatene fører til at mange søker om konsesjon. Vi får fram flere prosjekter enn vi trenger. Det er bra for miljøet. Med sertifikatordningen får NVE anledning til å velge ut de beste prosjektene, og rom til å avslå dårlige prosjekter med stor miljøvirkning. Dette gir oss en mye bedre situasjon enn i årene før sertifikatmarkedet ble satt i gang. Da fikk mange småkraftverk konsesjon, men nesten igjen fikk avslag.

Selv om det er gitt nesten 80 vannkraftkonsesjoner i år, blir det ikke mer enn litt over 1 TWh. Det er for lite om vi skal ta vår andel av sertifikatforpliktelsen på 13,2 TWh i 2020. Heldigvis står det en lang rekke gode vindkraftprosjekter i kø, det seneste tilskuddet på Tonstad fikk konsesjon 19. desember. Foreløpig er det bare Midtfjellet og Raggovidda vindkraftverk som bygges ut med sertifikater. Vi håper sertifikatene nå vil utløse flere gode vindkraftprosjekter i Norge!

 

Om einar w