Høytidelig åpning av Norges største solcelleanlegg

– Jeg er glad for at næringslivet går foran, og viser at det går ann å bygge plusshus i Norge, sa Jan Tore Sanner på taket av Powerhouse Kjørbo i Sandvika.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner fikk i dag æren av å åpne Norges største solcelleanlegg på taket av Powerhouse Kjørbo i Sandvika. Bak prosjektet står Powerhouse-samarbeidet som består av byggeier Entra, entreprenør Skanska, arkitektene i Snøhetta, rådgivende konsulent Asplan Viak, aluminiumsselskapet Hydro, aluminiumsprofilprodusenten Sapa og ZERO.

Kommunalministeren har tidligere besøkt byggeplassen, og var glad for at han nå fikk komme og legge den siste solcellen på verket.

– Det er inspirerende at det er både Norges første plusshus, verdens første rehabilitering til pluss, og åpningen av Norges største solcelleanlegg. sa Sanner. Dette er virkelig et forbildeprosjekt på mange måter.

Daglig leder i ZERO, Marius Holm, skrøt av samarbeidspartnerne i Powerhouse, og den viljen de har vist til å realisere en viktig klimaløsning.

– Nå når samarbeidspartnerne i Powerhouse har gått foran, og vist at det er mulig å bygge energipositive bygg, må du som kommunalminister benytte din makt som en av Norges største byggeiere til å løfte nivået i hele bransjen. En offensiv politikk på energipositive bygg vil være avgjørende for å løfte frem denne viktige delen av det grønne skiftet, sa Holm. Han benyttet anledningen til å utfordre Sanner på solenergi: 

– Vil din regjering legge til rette for utrulling av solceller, og gi tilstrekkelig incentiv for at stadig flere plusshus skal realiseres i Norge?

Sanner, som lenge har vist interesse for prosjektet på Kjørbo, var tilbakeholden med lovnadene om konkrete tiltak.

– For meg er det viktig med god dialog om virkemidler, slik at vi kan sikre at flere kan strekke seg mot dette nivået, og realisere plusshus. Vi er åpne for å diskutere hvordan vi skal legge til rette for flere plusshus, og flere muligheter for produksjon av fornybar energi, sa Sanner.

Både Ståle Rød, Adm. dir i Skanska Norge, og Marius Holm, bemerket hvor positivt det er at Sanner har vist engasjement for det historiske prosjektet.

 

Om bastian