Bare nesten for norsk støtte til Klimafond

ZERO sendte i går ut en pressemelding om det norske bidraget til det grønne klimafondet, som skal finansiere klimatilpasning og utslippskutt i fattige land.

PMen inneholdt en feil, men konklusjonen står fast. Riktig informasjon er at Norge annonserte 800 millioner for perioden 2015 til 2018, mens vi skrev at det var totalt 800 millioner delt opp i 200 millioner i året fra i år til 2017.

Nedenfor oppdatert pressemelding.

Norges Bank

Regjeringen har idag besluttet å gi totalt 800 millioner kroner til det grønne klimafondet for perioden 2015 til 2018. Beslutningen kommer etter at statsminister Erna Solberg lovet ytterligere bidrag til fondet under FNs høynivåmøte på klima i New York tidligere i høst.

-Dette er viktige penger for å drive Det grønne skifte fremover internasjonalt. Enn så lenge har bidragene til fondet vært for små og for få. Vi frykter dagens tildeling er for lite penger fra et rikt land som Norge, sier rådgiver Bastian Klunde i ZERO. 

ZERO har spilt inn til statsbudsjettet at Norge bør bidra med totalt en milliard kroner innen 2017 til fondet.

– Rike land er nødt til å ta en lederrolle i arbeidet med å finansiere fondet, for å styrke håpet om en god klimaavtale under møtet i Paris til neste år.  Norges bidrag er godt, men ikke godt nok, sier Klunde. 
 
Han peker på det paradoksale ved at Norge tilrettelegger for at andre skal gjøre smarte klimainvesteringer, samtidig som vi hindrer oljefondets mulighet til å gjøre det samme.  
– Finansiering blir er et sentralt punkt for klimapolitikken i årene fremover, og en stadig større del av finanssektoren ser behovet for å redusere eierskap i fossil energi, samtidig som markedet for fornybar energi og klimavennlige løsninger er i sterk vekst. Det er på tide at vi lar Statens Pensjonsfond Utland få lov til å gjøre fornuftige investeringer i infrastruktur for produksjon og distribusjon av fornybar energi, avslutter Klunde. 
 
For ytterligere kommentarer, ta kontakt med rådgiver Bastian Klunde på 900 95 694 eller nestleder Kari Elisabeth Kaski på 90990131

Om bastian